Doorgaan naar de inhoud

Op deze pagina kun je alle open datasets van locatie Deventer downloaden.

Op deze pagina kun je alle open datasets van locatie Zwolle downloaden.

Wat zijn open data?

De term Open data betekent niets meer dan gegevens (data) vrij beschikbaar stellen. Een open dataset kan data van een gehele archieftoegang bevatten, zoals het archief van een gemeente over een bepaalde periode. Maar ook een nadere toegang op bijvoorbeeld geboorteakten, of een collectie met foto’s. Het streven is om deze gegevens voor een breed publiek toegankelijk te maken, met zo min mogelijk beperkingen op hergebruik. Om dit mogelijk te maken zijn er (internationale) standaarden opgesteld.

Nederlandse overheidsorganen zijn verplicht om open datasets aan te bieden. Maar ook particuliere instellingen, bedrijven en verenigingen kunnen deze aanbieden. Bij overheden gaat het om openbare overheidsinformatie:

  • waar geen (actieve) auteursrecht of andere rechten van derden op rust,
  • die ontstaan is uit publieke middelen,
  • die voortkomt uit de uitvoering van de publieke taak
  • die gratis en met minimale beperkingen hergebruikt mag worden.

Open data zijn computer-leesbaar en voldoen aan open standaarden, zodat derden deze gemakkelijk kunnen hergebruiken.

Welke gegevens zijn beschikbaar als open data?

Het overgrote deel van de datasets die Collectie Overijssel op dit moment aanbiedt zijn nadere toegangen van de Burgerlijke Stand en andere genealogische bronnen. Daarnaast zijn er enkele kaart- en fototoegangen al beschikbaar om als open data te downloaden.

Op deze pagina kun je alle open datasets van locatie Deventer downloaden.

Op deze pagina kun je alle open datasets van locatie Zwolle downloaden.

Hoe kan ik open data downloaden?

Open data zijn vooral bedoeld voor ontwikkelaars en onderzoekers en niet voor eindgebruikers of individuele stamboomonderzoekers. Met gebruik van open data kunnen bijvoorbeeld nieuwe applicaties of platforms ontwikkeld worden of grootschalige statistische analyses worden uitgevoerd.

Aan een dataset wordt een licentie toegekend, in een licentie staat hoe een dataset hergebruikt mag worden. Collectie Overijssel stelt open data beschikbaar onder een Creative Commons-licentie. Het gaat hierbij om de volgende licenties:

  • CC0 1.0. Dit betekent dat je de data vrij mag downloaden, gebruiken (zelfs voor commerciële doeleinden) en verspreiden.
  • PMD 1.0. Dit betekent dat je de data vrij mag downloaden, gebruiken (zelfs voor commerciële doeleinden) en verspreiden.
  • CC-BY 4.0. Dit betekent dat je de data vrij mag downloaden, gebruiken (zelfs voor commerciële doeleinden) en verspreiden, zolang je de maker vermeldt, een link naar de licentie plaatst en aangeeft welke veranderingen aangebracht zijn.

Hoe ziet open data eruit?

Om het hergebruik van open data te vergemakkelijken wordt er gebruik gemaakt van gegevensstandaarden. Dit zijn afspraken over de manier hoe de gegevens opgemaakt moeten worden. Bijv. welke tags er gebruikt mogen worden en welke wettelijke informatie er opgenomen moet zijn. Er zijn veel verschillende bronnen. Daarom zijn er verschillende standaarden gemaakt, passend bij de verschillende bronnen. Er zijn vier standaarden waarvan gebruik wordt gemaakt:

  • A2A voor genealogische bronnen (zoals geboorteakten, burgerlijke stand en notariële akten);
  • EAD voor archieftoegangen;
  • Dublin Core voor audiovisuele bronnen (zoals foto’s, kaarten en films);
  • XML voor al het overige materiaal.

Alle open datasets die u op deze website vindt, zijn in principe voor iedereen beschikbaar en kunnen anoniem worden gedownload. Houd in gedachten dat een open dataset altijd een momentopname is van de aangeboden data op dat moment. Deze kan dus over een week, een maand of een jaar wezenlijk anders zijn.