Doorgaan naar de inhoud

Collectie Overijssel geeft haar fellows de kans om tegen vergoeding een half jaar onderzoek te doen in de collecties. Zo kunnen zij onder andere relevante werkervaring opdoen en meeschrijven aan de geschiedenis van Overijssel. Door middel van persoonlijke begeleiding en ondersteuning bieden wij de fellows toegang tot onze collecties. Afhankelijk van het verloop van het onderzoek zullen zij afsluitend een publicatie, presentatie, lezing of workshop samenstellen, toegankelijk voor het grote publiek. Op deze pagina vertellen wij meer over de huidige en voormalige fellows en hun onderzoeksonderwerpen.

Marit Feld (2023)

Onderzoek Ankersmit

Recent is Collectie Overijssel een archief geschonken over de familie Ankersmit; een bekende familie in Deventer door hun textielfabrieken. Wij bezitten een deel van het archief en welk deel dit precies is zal door Marit Feld onderzocht worden. Zij zal zich vanaf november 2023 een half jaar verdiepen in het archief van de familie Ankersmit. In de negentiende eeuw opende deze familie een textielfabriek in Deventer waar onder andere imitatiebatik werd geproduceerd. “Tijdens mijn fellowship zal ik op zoek gaan naar de verborgen pareltjes in het Ankersmit archief en uitzoeken vanuit welke verschillende invalshoeken de aanwezige documenten benaderd kunnen worden.”

Leer Marit en haar onderzoek beter kennen in dit kennismakingsartikel.

Marfit Feld Fellow Collectie Overijssel

Edda Frankot (2023)

Statenresoluties 1528-1795

Er bestaan van de periodes 1528-1578 en 1578-1795 meerdere reeksen resoluties (klad en net) waarin de besluiten van het bestuur van Overijssel zijn opgetekend. Het is voor ons tot nu toe nog onduidelijk in hoeverre de series gelijk aan elkaar zijn of verschillen. Vanaf november 2023 zal fellow Edda Frankot voor zes maanden aan de slag gaan met de Statenresoluties van Overijssel 1528-1795. Het doel van het onderzoek is om te kijken in hoeverre de verschillende versies van deze resoluties overeenkomen en welke reeks het best geraadpleegd kan worden door onderzoekers op zoek naar resoluties uit een bepaalde periode. “Ik heb er veel zin in de Statenresoluties beter te leren kennen en deze voor Collectie Overijssel en diens bezoekers uitgebreider te ontsluiten!”

Lees meer over Edda en haar onderzoek in dit kennismakingsartikel.

Edda Frankot Fellow Collectie Overijssel Statenresoluties Fellowship

Christian Manger & Ester Zoomer (2023)

Hanze in Zwolle

Voor de viering van Hanzejaar 2023 is er door de gemeente Zwolle een subsidie verstrekt voor het aantrekken van twee fellows voor een onderzoek naar de Hanze in Zwolle. Dit onderzoek is aangeboden aan Ester Zoomer en Christian Manger. Christian vertelt: “Tijdens dit onderzoek hoop ik een nieuw perspectief op de Hanze te leren kennen, maar ook mijn achtergronden te gebruiken om connecties te trekken van Overijssel naar Estland.” Op dit moment zijn Ester en Christian nog druk bezig met hun onderzoek, wat zij aan het eind van 2023 afronden.

Meer weten over de laatste inzichten van internationaal Hanzeonderzoek? Lees het verslag van Ester en Christian van het Hanzesymposium 2023.

Ester Zoomer en Christian Manger Fellow Collectie Overijssel Statenresoluties Fellowship

Hedzer Uulders (2023)

Middeleeuwse handschriften

Hedzer Uulders was onze eerste fellow en hij deed onderzoek naar de middeleeuwse handschriften uit het voormalige Gemeentearchief van Zwolle. Dit zijn prachtige eeuwenoude boeken die tot nu toe een verborgen bestaan hebben geleid. Hedzer heeft onder andere deze handschriften beschreven, gekeken welke teksten ze bevatten en hoe oud ze zijn. “Dit is voor mij als geboren Overijsselaar, letterkundige en boekwetenschapper een schitterende kans om mijn kennis te benutten en voor Collectie Overijssel de stap die nodig is om dit bijzondere, maar onbekende deel van de collectie breder onder de aandacht te brengen!

Lees meer over Hedzer en zijn onderzoek in dit artikel.

Fellow Hedzer Uulders Collectie Overijssel

Op de hoogte blijven van alle onderzoeken en het laatste nieuws van onze fellows? Houd onze socials in de gaten en abonneer je op onze nieuwsbrief.