Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Burgerlijke Stand Overijssel
1526 Woningstichting 'Volkswelzijn' te Zwolle ( Historisch Centrum Overijssel (HCO) )
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiƫrarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiƫrarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Toelichting
Op 28 januari 1928 verschenen dr. A.J. Jorritsma, geneesheer, R.J.J.M. Tellegen, fabrikant, J.W. de Vent, wethouder van Zwolle, en J.G.A. van den Broek, winkelchef, voor de Zwolse notaris mr. P.A. van den Biesen om een stichting, met de naam Woningstichting Volkswelzijn, op te richten. Bij KB van 31 maart 1928 werd de stichting koninklijk goedgekeurd, als een stichting uitsluitend werkzaam in het belang van de verbetering van de volkshuisvesting. Het doel van de stichting was het bouwen, verbeteren en verhuren van woningen in de gemeente Zwolle. Tellegen, Van den Broek en Jorritsma vormden het eerste bestuur. Twee bestuursleden werden benoemd door het College van B&W van Zwolle. De gemeente Zwolle had een behoorlijke vinger in de pap; het jaarverslag en de jaarrekening moesten ter goedkeuring worden toegezonden.

Over de jaren 1947-1952 bestond het bestuur uit mr. G.R. Baron van Voorst tot Voorst (vz), J.Th. Minke (plv.vz), G.H.H. Haen (secr/penn) en de leden dr. T.F.Ph.A. Tellegen, S. van de Linde en R.M.A. Wolbert-Hoefsloot. De heer A.J.J. Craghs trad toe in 1947 en werd in 1948 tot 2e voorzitter benoemd. In de jaren 1950/1951 werd het bestuur uitgebreid met J.A.M. Meulemeester-van de Vossen, J.Th.H. Minke, G.J. Platje, J. Nagtzaam en Ph. Reinbergen. De laatste drie personen werden met ingang van 31 januari 1952 als vertegenwoordigers van huurders in het bestuur opgenomen, als gevolg van een bestuursbesluit om de huurders meer medezeggenschap te geven. De bestuursvergaderingen vonden in die jaren plaats in Restaurant Jansen aan de van Nagelstraat 2 te Zwolle. Het bouwkundig toezicht werd uitgeoefend door ir. G.Th. Ruberg en vanaf 1 juli 1948 door W.J.M. Klein Essink.

Volkswelzijn bouwde of exploiteerde in die jaren 101 woningen in de Kamperpoort, 81 woningen in de Diezerpoort, 36 woningen aan de Assendorperstraat, de Azaleastraat en de Groeneweg, alsmede 20 woningen aan de Berkumstraat en de Gennestraat.Op 28 september 1949 werden de woningen van de woningbouwvereniging "Providentia" in exploitatie overgenomen. Het betrof hier 44 woningen, gelegen aan het Nachtegaalplein, de Merelstraat en ten westen van de Albert Cuypstraat. Over de geschiedenis van de Woningstichting na 1952 is in het archief geen informatie aangetroffen.
Over het archief.

Het archiefje van de Woningstichting loopt over de jaren 1929-1952 en kent een omvang van 0,12m1. Het werd aangetroffen in het secretariaatsarchief van de R.K. Ziekenverpleging, het bevoegd gezag over het ziekenhuis "de Weezenlanden" te Zwolle. Het bestuurslid A.J.J. Craghs was in het ziekenhuis werkzaam. Het archiefje werd door de Raad van Bestuur van de Isalaklinieken in november 2013 aan het Historisch Centrum Overijssel geschonken. Het archiefje is openbaar.
Kenmerken
Datering:
1929 - 1952
Toegang:
Seekles, J.J., Plaatsingslijst van het archief van Woningstichting 'Volkswelzijn' te Zwolle, 1929 - 1952, Zwolle (2013).
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS