Doorgaan naar de inhoud

​​​​​​​Op 12 juli kreeg Collectie Overijssel het bericht dat de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) de subsidieaanvraag voor HAICu heeft geaccepteerd. HAICu staat voor ‘digital Humanities Artificial Intelligence Cultural heritage’. Collectie Overijssel is mede-indiener en een van de partners in dit project. Wij willen iedereen feliciteren die heeft bijgedragen aan het positieve resultaat voor dit ambitieuze planvoorstel!

Kunstmatige intelligentie

Wat betekent het onderzoeksvoorstel? In het kort komt het erop neer om kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten voor verbetering van de toegankelijkheid en het gebruik van de zeer diverse en snel groeiende hoeveelheid data die binnen de erfgoedsector beschikbaar komt. Dat is in het belang van betrouwbare, waardenvrije informatievoorziening aan publiek, media en wetenschap. De ambitie is om hierbij data van tekst, beeld en geluid met elkaar te verbinden. Experts op het terrein van AI van verschillende universiteiten en erfgoedinstellingen, zoals het Nationaal Archief, de Koninklijke Bibliotheek en Beeld en Geluid, gaan hierin samenwerken.

Resoluties van de Staten van Overijssel

Wij doen mee door onze inbreng van de scans van de resoluties van de Staten van Overijssel uit de periode 1578-1795. AI wordt ingezet om de duizenden rekesten (verzoekschriften), die vanuit de bevolking bij de Staten zijn ingediend, te selecteren en toegankelijk te maken. Door middel van handschriftherkenning en tientallen vrijwilligers die de rekesten gaan oormerken wordt een zelflerend programma ontwikkeld dat kan worden losgelaten op de scans en daar de relevante gegevens (o.a. persoon, plaats, onderwerp) uithaalt. Zo komen uit zo’n 100.000 pagina’s de verzoeken van duizenden Overijsselaars beschikbaar voor publiek. Die verzoeken gaan over van alles en nog wat dat hen raakt.

500 jaar Provincie Overijssel

Bij de andere deelnemende erfgoedinstellingen wordt iets soortgelijks met een collectie gedaan. De uitvoering bij Collectie Overijssel wordt verwacht in de periode 2024-2028. In het laatste jaar wordt het 500-jarig bestaan van de provincie Overijssel gevierd. Dat is geen toeval. Het is fantastisch dat de rekesten juist dan beschikbaar komen voor het publiek en zo onze kennis van de ‘History of Ordinary People’ wordt vergroot.

Meer weten over het project? Ga naar haicu.science

Delen

Ook interessant