Doorgaan naar de inhoud

In 2019 heeft een commissie zich over de herwaarderingsvraagstukken gebogen binnen de museale collectie Zwolle, in bezit van gemeente Zwolle en in beheer bij Collectie Overijssel. Eén van de vraagstukken betrof de deelcollectie Cheops. De gemeente Zwolle is voornemens om de 125 keramieken objecten te herplaatsen bij het Nationaal Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

De deelcollectie Cheops bestaat uit 125 objecten van keramiek, gemaakt door de kunstenaars Marja Hooft, Rob Brandt, Tjitske Dijkstra, Michel Kuipers en Jan van Leeuwen. Geconcludeerd is dat de deelcollectie niet past binnen ons collectieprofiel. De objecten hebben geen relatie met de stad Zwolle, worden nauwelijks getoond, zijn zonder duidelijk beleid in de collectie opgenomen en komen beter tot hun recht in een andere collectie.

Wij zijn erg blij dat deze objecten een goede plek krijgen bij het Nationaal Keramiekmuseum Princessehof. Jos Taekema, directeur collecties vertelt: “De Cheops-groep heeft zo rond 1990 de Nederlandse keramiekwereld opgeschud met speels, onderzoekend, verrassend werk, dat verfrissende cross-overs bracht tussen keramiek, beeldhouw- en schilderkunst. Nationaal Keramiekmuseum Princessehof is oprecht blij met de 125 objecten uit de museale collectie Zwolle. Ze bieden een sterke staalkaart van de kunstenaars die in Cheops samenwerkten. Dit is een belangrijke aanwinst voor onze collectie en de Collectie Nederland.”

Aanleiding voor deze herplaatsing is de herbezinning van de collectie die in 2019 zijn neerslag heeft gekregen in het rapport Rijk en Groen. “Door te herwaarderen wordt de museale collectie niet alleen geactualiseerd maar ontwikkelen we ook een sterke en relevante collectie die goed inzetbaar is, nu en in de toekomst. Zo zorgen we ervoor dat de historie van Zwolle en de regio zichtbaar is én blijft.” zegt Vincent Robijn, directeur Collectie Overijssel.

Het voornemen van de herplaatsing van de deelcollectie is aangekondigd in de Staatscourant en meer informatie is eveneens terug te lezen in de Afstotingsdatabase. Wanneer je van mening bent dat deze objecten ten onrechte ontzameld worden kan er een zienswijze worden ingediend. Deze zienswijze zal door een toetsingscommissie worden meegenomen in het definitieve besluit omtrent ontzameling. Reageren op dit voornemen kan via de Afstotingsdatabase.

Delen