Doorgaan naar de inhoud

Lange tijd hebben grote delen van onze beeldcollecties ‘op zwart’ gestaan, waarbij er wel beschrijvingen maar geen bijbehorende beelden te zien waren. Dit had te maken met onduidelijkheid over de auteursrechten.

Afgelopen jaren zijn oud-collega’s en verschillende stagiairs bezig geweest met een onderzoek naar de auteursrechten van de bijna 7000 prentbriefkaarten in ons depot. Dit mooie materiaal zouden wij graag online publiceren voor iedereen om te bekijken.

Afgelopen zomer heeft stagiair Milan Kroon al meer dan 1000 afbeeldingen onderzocht en vrijgegeven, waar hij een artikel over schreef. In navolging daarvan is onlangs een tweede stagiaire, Margareth Megelink, verder gegaan met het onderzoek en heeft ook zij nog weer bijna 1100 prentbriefkaarten verwerkt. Hiermee worden er flinke stappen gezet.

Uitgevers

Nadat eerder uitgevers als bijvoorbeeld La Riviére & Voorhoeve en J.H. Schaefer zijn onderzocht en vrijgegeven, is dat nu uitgebreid met de volgende uitgevers: Bergmann, Brinio, Dinkelberg, Eelsingh, Emrik en Binger, Glückstadt und Münden, Hartman, JosPe, Kohlmann, Koster, Nuss, Sleding, SSB, Fa. H. Tulp en De Tulp, Waanders, Weenenk en Snel en Ziegler.  Als je zoekt op één van deze uitgevers zal nog niet elk van deze namen resultaten opleveren. Wanneer een afbeelding bij de beschrijving te zien is en deze downloadbaar is, betekent dit dat de betreffende uitgever is onderzocht met als resultaat dat de prentbriefkaarten gepubliceerd mogen worden. Wanneer er alleen een beschrijving te zien is en geen afbeelding, houdt dit in dat er auteursrechten op de afbeelding berusten of dat er nog nader onderzoek moet plaatsvinden.

Beeldbank

Ook zonder specifiek op een van de genoemde uitgevers te zoeken, valt er steeds meer te bekijken via onze website. Onze beeldbank wordt steeds meer gevuld met mooie prentbriefkaarten. En we gaan nog even verder want inmiddels is er alweer een nieuwe stagiaire aangetreden: Sille Slaa heeft het stokje overgenomen en gaat de komende maanden verder waar Milan en Margareth gebleven waren. Binnenkort meer ‘Groeten uit…’

Bekijk de prentbriefkaarten >

Delen