In 2025 is het 100 jaar geleden dat de Zwolse tekenaar en grafisch ontwerper Han Prins (1925-1987) werd geboren. Daarom wordt zijn werk dit jaar weer in het spotlicht gezet. In dit artikel duiken we in de tekeningen van Han Prins in het archief van Collectie Overijssel. Daarin zien we dat de Zwolse stadskern er heel anders uit had kunnen zien zonder hem. Onze stagiaire Andrea vertelt jullie meer over dit bijzondere archief.
Op een jonge leeftijd verhuisde Han Prins met zijn familie naar Zwolle. Hier kreeg hij op school les van meester Jan Kippers. Kippers stond erom bekend zijn leerlingen te enthousiasmeren voor actuele en culturele onderwerpen. En wist zo ook Han Prins te inspireren.
Prins had een passie voor kunst en ging dat dan ook studeren in Den Haag. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij terug naar Zwolle en begon hier een ontwerpbureau met een oud-klasgenoot. Rond deze tijd maakte de gemeente Zwolle plannen om delen van de oude binnenstad te vernieuwen. Er moest meer plaats worden gemaakt voor auto’s en sommige oude gebouwen werden niet gebruikt of hadden te veel onderhoud nodig.
Bij het horen van deze plannen besloten Prins en zijn oud-leraar Kippers dat daar een stokje voor gestoken moest worden. In 1955 werd daarom de Vereniging Vrienden van de Stadskern, destijds Stichting Stadskern, opgericht. Onder deze naam protesteerden onder andere Han Prins, Kippers en vele anderen tegen de sloop van de binnenstad.
Hierin speelde Prins als grafisch ontwerper en tekenaar een grote rol. Hij maakte vergelijkende tekeningen van de gemeentelijke plannen tegenover zijn eigen ideeën om de esthetische binnenstad te behouden. Ook maakte hij plannen voor het restaureren van oude huizen in de binnenstad en schreef hij teksten in boeken over de Zwolse geschiedenis en haar stadskern.
Op dit moment worden zo’n 200 tekeningen uit ons archief gedigitaliseerd en vervolgens beschreven door onze stagiaire Andrea. Ze volgt de opleiding Archeologie bij hogeschool Saxion en loopt stage bij Collectie Overijssel om een beter beeld te krijgen van de erfgoedsector. En dat begint met het online beschikbaar stellen van archief van Han Prins.
Lees voor meer informatie over dit archief en Han Prins ook eens dit artikel. Of bekijk de zogeheten ‘touch table’ in de Stadkamer waarop zijn tekeningen te zien zijn.