Doorgaan naar de inhoud

Op zaterdag 15 juni kwamen genealogen uit heel Nederland naar Deventer voor het grootste evenement voor familiegeschiedenis. Collectie Overijssel, het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en Bibliotheek Deventer organiseerden hier het Famillement 2024. Een dag die bol stond van alles wat met genealogie te maken heeft.

Zoals schrijver Özcan Akyol vertelde tijdens de dagopening: “Om te begrijpen waar je naartoe gaat, moet je weten waar je vandaan kwam.” En met die zoektocht belandden honderden bezoekers bij dit evenement. Van de vondst van een verloren overlijdensakte uit de negentiende eeuw op zolder, tot de laatste puzzelstukjes in een uitgebreid stamboomonderzoek: met uiteenlopende vragen konden (beginnende) genealogen en experts elkaar ontmoeten en verder helpen.

Nieuwe familie

Het thema van dit jaar was ‘Nieuwe familie’. Er werd stilgestaan bij de verschillende soorten families: degenen aan wie je genetisch verwant of juridisch verbonden bent, maar ook nieuwe families zoals pleeg- of samengestelde gezinnen en zelfgekozen families. Familiegeschiedenis gaat immers over alle soorten families.

Özcan Akyol tijdens de opening van het Famillement 2024

Familiegeschiedenis

De dag begon met een opening door Hélène Oppatja, directeur van het CBG, schrijver en columnist Özcan Akyol (bij velen beter bekend als Eus) en Jetske van den Elsen, presentator van het tv-programma Spoorloos. Zij vertelden de bezoekers onder andere over het belang van het kennen van je familie(geschiedenis). Vanuit de persoonlijke ervaringen van Hélène en Eus, maar ook in de vele verhalen die door de jaren heen aan bod kwamen bij Spoorloos.

Inspiratie en informatie

In de Bibliotheek van Deventer en bij Collectie Overijssel lieten bezoekers zich gedurende de dag inspireren en informeren tijdens lezingen, workshops en bij de diverse stands over wat maar te maken had met familiegeschiedenis.

Medewerkers van Collectie Overijssel ontvingen bezoekers in het Starterslab, waar mensen met uiteenlopende vragen verder werden geholpen bij hun stamboomonderzoek. Van familiewapens tot DNA-onderzoek, en van de allereerste stappen in een stamboomonderzoek tot de laatste puzzelboekjes om een familiegeschiedenis compleet te maken.

Wij kijken terug op een geslaagde dag!

* Foto’s door Sjoerd van Hoenselaar (Jonge Honden)

Delen