Doorgaan naar de inhoud

Zowel de namen van je grootouders als je overgrootouders zijn handig om op papier te hebben staan in het geval de gegevens van je grootouders nog niet openbaar zijn. In de meeste gevallen kun je online zoeken omdat er al veel is gedigitaliseerd.

Wat is de burgerlijke stand?

Het archief van de burgerlijke stand bestaat uit registers (boeken) waarin verschillende akten zijn opgenomen. In deze akten zijn de gegevens over geboorte, huwelijk en overlijden van onze voorouders vastgelegd als ze bij de gemeente werden aangegeven. De overheid houdt deze administratie vanaf 1811 bij. Het is een administratie die dubbel werd opgeschreven. Je kunt de originele registers dus zowel in de archieven van de gemeente als in de archieven van de provincie tegenkomen.

Geboorteakten met de nummers 53 tot en met 56, gemeente Almelo, 1920

Wat kun je vinden in de burgerlijke stand?

In de akten van de burgerlijke stand staat wanneer iemand werd geboren, ging trouwen of overleed. Naast de naam van de persoon/personen waar het om gaat, lees je in alle akten ook de naam van de ouders (voor zover bekend). Vooral bij huwelijksakten betekent dat dat je snel meer informatie krijgt, omdat de namen van de ouders van de beide gehuwden werden opgeschreven. Op deze manier kun je heel mooi verschillende generaties aan elkaar verbinden. Ook lees je vaak de beroepen van verschillende personen terug. In de inleiding op het archief van de burgerlijke stand lees je een exacte omschrijving van wat je kunt vinden in de verschillende akten.

 

Naast de verschillende akten vind je in het archief van de burgerlijke stand ook huwelijkse bijlagen. Dat zijn de papieren die het bruidspaar moest inleveren bij de ambtenaar van de burgerlijke stand om te kunnen trouwen. In deze papieren kun je onder andere het volgende tegenkomen:

  • Kopie van de geboorteakte
  • ‘Militiebewijs’: bewijs van nakomen militaire verplichtingen van de bruidegom. Soms ook met een signalement met uiterlijke kenmerken
  • Een akte van onvermogen als je voorouders het huwelijk niet konden betalen
  • Overlijdensakten van ouders om aan te tonen dat ze geen toestemming kunnen geven voor het huwelijk

Welke registers van de burgerlijke stand zijn aanwezig bij Collectie Overijssel?

Collectie Overijssel bewaart van alle Overijsselse gemeenten vanaf 1811 tot en met 1980 registers van de Burgerlijke Stand.

Een overzicht van de beschikbare registers is te vinden in de volgende inventarissen:

Openbaarheid

Vanwege de privacy van personen die mogelijk nog leven, kun je niet zomaar alle registers van de burgerlijke stand bekijken. Deze aktes mag je inzien:

  • Geboorten: na 100 jaar
  • Huwelijken: na 75 jaar
  • Overlijdens: na 50 jaar

Hoe kan ik online zoeken?

Veel gegevens uit akten van de burgerlijke stand zijn al overgetypt door vrijwilligers en online gezet zodat je op naam kunt zoeken. We zeggen dan dat deze akten ‘geïndexeerd’ zijn. In het volgende bestand vind je een actueel overzicht van de door ons geïndexeerde akten: geïndexeerde akten Burgerlijke Stand.

Via onze website kun je in de Personendatabase zoeken op naam. Let op: probeer te zoeken op de volledige naam van je voorouder, niet alleen op roepnaam.

Op de landelijke website WieWasWie.nl publiceren wij ook elke keer weer nieuwe gegevens uit de akten. Hier vind je ook voorouders uit andere provincies.

 

Er was vroeger nog geen standaardspelling. Een naam kan dus op verschillende aktes verschillend gespeld worden. Ook kunnen er in de overgetypte gegevens weleens tikfoutjes zitten. Hou daar rekening mee met het zoeken door veel verschillende spellingswijzen te proberen of door te werken met jokers (wildcards). Deze jokers kun je gebruiken:

  • Vraagteken (?): een ? in de zoekvraag vervangt één enkel teken. Bij het zoeken op ‘Eli?a’ wordt Elina, Elisa en Eliza gevonden.
  • Asterisk (*): een * in de zoekvraag vervangt een of meer tekens. De zoekopdracht ‘Jan*en’ zal zowel Jansen, Janssen, Janszen als Janzsen opleveren.

Kun je de gegevens niet vinden door te zoeken op naam? Dan kun je kijken in de archieftoegang of het betreffende register ook gedigitaliseerd is. Dan kun je het register digitaal doorbladeren net zoals je dat bij een boek zou doen. Als het register niet digitaal beschikbaar is (en al wel openbaar) kun je een verzoek indienen om het te laten digitaliseren via onze Scanservice.

Weet je niet precies wanneer iemand is geboren, ging trouwen of overleed en is online op naam ook niets te vinden? Dan kun je de tienjaarlijkse tafels bekijken. Dat zijn alfabetisch geordende lijsten waarbij je over een periode kunt kijken welke verschillende akten er zijn opgemaakt.