Doorgaan naar de inhoud

Sporen van het Nederlandse slavernijverleden vind je alleen overzee of in het westen van ons land, zo is lang gedacht. Niets is minder waar. Ook in Overijssel zijn volop sporen van slavernij aanwezig, zo blijkt uit het (archief)onderzoek van de Stichting Overijsselacademie. De verhalen die zijn gevonden tonen de verbondenheid van de Overijsselse samenleving met de koloniale slavernij in de Oost en de West, van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw.

Op 28 juni werd het boek Overijssel & slavernij gepresenteerd tijdens het gelijknamige symposium. In dit indrukwekkende boek zijn de resultaten van het onderzoek van de Overijsselacademie naar de sporen van het Overijsselse slavernijverleden bijeengebracht.

Voor hun onderzoek hebben ze gebruikgemaakt van vele bronnen, waaronder ook onze collecties. We vinden het fijn dat we deze stukken beschikbaar hebben kunnen stellen en zo hebben kunnen bijdragen aan dit belangrijke onderzoek. Daar spannen wij ons iedere dag voor in.

We hebben een overzicht gemaakt van de geraadpleegde stukken, zo kun je zelf ook dieper in deze bronnen duiken.

Geraadpleegde bronnen bij Collectie Overijssel

Meer over deze en andere bronnen vind je in het boek Overijssel & slavernij, geschreven door meerdere auteurs en met redactie door Martin van der Linde, Esther van Velden en Marco Krijnsen.

Cover boek Overijssel & slavernij

Delen