Doorgaan naar de inhoud

Elk jaar tijdens Openbaarheidsdag komen er ook veel genealogische gegevens openbaar. Belangrijke informatie voor iedereen die zijn stamboom wil uitzoeken, want wie weet vind je het missende puzzelstukje. Dit jaar worden er 320 registers uit de Burgerlijke Stand openbaar.

Wat is de Burgerlijke Stand?

De Burgerlijke Stand bevat akten van bepaalde momenten in iemands leven, denk aan geboorte, huwelijk, echtscheiding en overlijden. De registers van de Burgerlijke Stand, ingevoerd in 1811 door Napoleon, bevatten al deze informatie. Deze registers werden in tweevoud opgemaakt. Het ene exemplaar bleef in het archief van de desbetreffende gemeente en het andere exemplaar kwam na verloop van tijd via de Arrondissementsrechtbank terecht in het regionaal historisch centrum in de provinciehoofdsteden.

Collectie Overijssel bewaart van alle Overijsselse gemeenten vanaf 1811 tot en met 1980 de registers van de Burgerlijke Stand.

Openbaarheid

Vanwege de bescherming van de privacy van personen zijn niet alle registers openbaar. Voor geboorteakten geldt dat ze na 100 jaar openbaar komen, voor huwelijksakten 75 jaar en voor overlijdensakten is dat 50 jaar.

Elk jaar op Openbaarheidsdag, op de eerste werkdag van het nieuwe jaar, komen er akten openbaar die daarvóór niet, of alleen onder beperkte voorwaarden, in te zien waren. Dit jaar worden er 320 registers uit de Burgerlijke Stand openbaar. We hebben een compleet overzicht gemaakt van alle openbaar gekomen stukken om te doorzoeken.

Zelf op onderzoek uit

Op zoek naar genealogische informatie over personen die in Overijssel hebben geleefd of wil je jouw eigen stamboom uitzoeken? Van alle Overijsselse gemeenten zijn de huwelijksakten van de periode 1811-1932 en de overlijdensakten van de periode 1811-1960 nader toegankelijk gemaakt door onze vrijwilligers en deze zijn te raadplegen via de zoekingang Personen op deze website. Zoeken in de registers van de Burgerlijke Stand van Overijssel doe je via toegang 0123.

Op de pagina over stamboomonderzoek vind je meer tips over welke bronnen je kunt gebruiken. Zo kun je naast de Burgerlijke Stand ook zoeken in de notariële archieven, de bevolkingsregisters en de doop-, trouw-, en begraafboeken (DTB).

Loop je vast met je onderzoek, heb je advies nodig of kan jij juist anderen helpen? Plaats dan ook eens een bericht op ons forum. Hier vind je enthousiaste bezoekers die elkaar graag op weg helpen.

Delen