Doorgaan naar de inhoud

De Kadaster Archiefviewer geeft toegang tot administratie van het Kadaster. Je kunt hiermee een eigendomsgeschiedenis reconstrueren en zien wat er met een pand of perceel gebeurt is door de tijd heen.

Het doel van de administratie was belastingheffing, niet huizenonderzoek. Daarom is het soms best ingewikkeld om te vinden wat je zoekt. Met oefening en met deze handleiding ernaast, kun je er veel waardevolle informatie uit halen.

Hoe zoek ik een huis op?

Je kunt zonder afspraak op onze studiezalen langskomen om de Archiefviewer te gebruiken op onze computers. Je kunt de stappen hieronder volgen om met je onderzoek te beginnen.

Er staan acht documentsoorten in het roll-out menu ‘documentsoort’. Drie hiervan zijn het meest relevant: Leggerartikel, Register 71, Hulpkaart. Hulpkaart komt vooral te pas als de onderstaande methode niet werkt.

 

  1. Open het rol-out menu ‘Documentsoort’. Klik op: Register 71.
  2. Je kunt nu zoeken op Kadastrale aanduiding of op adres.
    • Ken je de kadastrale aanduiding van het perceel? Dan kun je deze invullen. Let op: perceelnummers veranderen. Als je het huidige perceelnummer invult, vind je dus alleen de meest recente informatie.
    • Als je de kadastrale aanduiding niet kent, kun je zoeken op adres. Je kunt alleen zoeken op het huidige adres. Kies vervolgens het juiste adres en object. Noteer de sectie en het perceelnummer die nu zijn verschenen.
  3. Je ziet nu twee blokken: Filiatie en Register 71. Onder Register 71 zie je je resultaat. Klik op preview.
    • Heb je meer dan één resultaat? Dan maakt het niet uit welke je aanklikt. De reeksen zijn namelijk van elkaar overgeschreven en komen grotendeels overeen.
  4. Je ziet nu een tabel met nummers. Links zie je perceelnummers en rechts zie je de bijbehorende leggernummers. Zoek jouw perceelnummer op.
    • Als deze er niet tussenstaat, ga je terug naar stap 3 en kies je een eerdere reeks.
  5. Noteer de leggernummers die achter het perceelnummer staan. Elk leggernummer verwijst naar een eigenaar van dit perceel. De nummers staan op chronologische volgorde.
  6. Open opnieuw het rol-out menu ‘Documentsoort’. Klik op Leggerartikel.
  7. Vul de kadastrale gemeente in en een van de leggernummers die je in register 71 hebt gevonden. Klik zoek. Het maakt niet uit welke van de leggernummers je invult. Je kunt later nog heen en terug in de tijd.
    • NB. Als het leggerartikel bestaat uit twee cijfer (1234/12), dan is het tweede cijfer een volgnummer. Dit kun je ook invullen.
  8. Je ziet nu in het blok ‘Leggerartikel’ je resultaten. Klik op preview.
    • NB. Als je meerdere resultaten hebt komt dit meestal doordat de leggerartikels om de zoveel jaar werden overgeschreven. De oude en nieuwe versie hebben dan verschillende reeksnummers. Als het reeksnummer hetzelfde is, gaat om een eigenaar met zoveel eigendom of veranderingen dat zijn/haar leggerartikel meerdere pagina’s beslaat.
  9. Nu zie je een leggerartikel van een eigenaar van jouw pand. De volgende stap is het interpreteren van deze legger. Als je vooruit of achteruit wil in de tijd, kijk je naar de aanwijzing in de laatste kolommen. Daar staat de verwijzing naar het voorafgaande en opvolgende leggerartikel.

Wat staat er op een leggerartikel?

Op een leggerartikel registreerde het Kadaster alles wat er met eigendom gebeurde door de tijd heen. Het is dus een lijst met gebeurtenissen. Let op: een adres kan er dus meerdere keren op staan. Bijvoorbeeld met de aankoop, een verbouwing en een verkoop. Ook de krabbels en de doorgestreepte gegevens kunnen relevant zijn.

Naam eigenaar
Bovenaan het leggerartikel staat de naam van de eigenaar. Dit kan een naam zijn, meerdere namen, een bedrijf of een bijvoorbeeld de gemeente. Er kan ook een naam van een vruchtgebruiker of erfpachter bij geschreven zijn, of de namen van erfgenamen.

Kolom 1 en 2
In kolom 1 staan de volgnummers van elke registratie. In kolom 2  staat de naam of het adres van de percelen. Er staat zelden een huisnummer bij. Je moet dus de kadastrale aanduiding in de volgende kolommen gebruiken om het juiste perceel te vinden.

Kolom 3 en 4
Dit is de kadastrale aanduiding van de percelen. Gebruik deze om een perceel op te zoeken.

Kolom 5 en 6
Dit is een verwijzing naar inschrijving in het Hypotheken 4 Register. Gevorderde onderzoekers kunnen dit nummer gebruiken om een akte op te zoeken in het kadaster archief.

Kolom 7 t/m 14
In deze kolommen vind je specifieke gegevens van de percelen. Deze informatie diende als hulpmiddel voor de belastingheffing.

Kolom 15
Hier lees je de korte omschrijving van wat er gebeurde met het perceel. Je ziet hier gebeurtenissen zoals aankoop, verkoop of verbouwing met de bijbehorende jaartallen. Belangrijk: ‘Dj’ staat voor dienstjaar. Dit is altijd een jaar ná de werkelijke verandering. ‘Dj 1955 Verkoop’ betekent dus dat het pand is verkocht in 1954.

Enkele andere gebeurtenissen die je tegen kan komen zijn:

  • Hermeting: Het perceel wordt opnieuw opgemeten en de grenzen mogelijk bijgesteld.
  • Splitsing: Een perceel wordt in delen opgesplitst. De delen krijgen nieuwe perceelnummers.
  • Samenvoeging: Meerdere percelen worden samengevoegd tot een nieuwe perceel. Dit perceel krijgt een nieuw perceelnummer.
  • Scheiding: de overdracht van (deel van) het eigendom naar een andere rechthebbende.
  • Belastbaarstelling (bel./belastb.): Een onbelast perceel wordt belastbaar gesteld, bijvoorbeeld omdat er een huis op is gebouwd.

Overige nummers in deze kolom verwijzen meestal naar interne administratie bij het kadaster en zijn niet relevant voor onderzoek.

Kolom 17 en 18
In de kolom zie je het leggernummer en volgnummer waar de vorige gebeurtenis met het perceel is geregistreerd. Dat kan hetzelfde leggerartikel zijn en een eerder volgnummer. Het kan ook een ander leggerartikel zijn. In dat geval is het een verwijzing naar de vorige eigenaar van het perceel. Als je dit nummer invult in het zoekveld, kun je dus terug in de tijd.

Kolom 19 en 20
In deze kolom zie je het leggernummer en volgnummer waar de volgende gebeurtenis met het pand is geregistreerd. Als er in de korte beschrijving ‘verkoop’ staat, staat in deze kolommen dus het leggernummer van de koper. Vul dit in het zoekveld in en je krijgt de legger van de volgende eigenaar van jouw perceel. Zo kun je verder in de tijd.

Kadaster-woordenboek

Perceelnummer: Een uniek nummer voor een perceel. Perceelnummers veranderen wanneer percelen worden gesplitst of samengevoegd.

Filiaties: Dit zijn de voorgaande of opvolgende perceelnummers van het perceelnummer waar je op hebt gezocht. Neerwaarts is terug in de tijd, opwaarts is vooruit.

Hulpkaart: Dit zijn kadastrale kaarten die de veranderingen in door de jaren heen tonen. Op de hulpkaart staat het jaartal van de verandering. De blauwe tekening toont de oude situatie. De rode tekening toont wat er veranderde.

Register 71: Dit is een register van perceelnummers en bijbehorende leggernummers. Hier kan je zoeken op kadastrale aanduiding of op huidig adres. Zoeken op adres werkt alleen als het pand dat je zoekt nog bestaat en als het huisnummer niet is veranderd.

Leggerartikel: Een leggerartikel is een document met de naam van een eigenaar en daaronder een lijst van zijn of haar eigendom, met daarin veranderingen zoals verkoop of verbouwing. Je kunt leggerartikelen zoeken op leggernummer. Het leggernummer vind je via het Register 71.

Kadastrale aanduiding: Elke kadastrale gemeente is opgedeeld in secties. Deze hebben een eigen letter. Elk perceel in de gemeente heeft een uniek nummer. De sectie letter en het perceelnummer samen vormen de kadastrale aanduiding van een perceel.