Op 27 november is het nieuwe platform Doodsoorzaken.nl gelanceerd. Dit platform ontsluit datasets voor gedigitaliseerde doodsoorzakenregisters uit Haarlem en Zwolle. Daarmee kan bijvoorbeeld onderzoek worden gedaan naar de ontwikkeling van ziekten en sterftepatronen in Nederland.
Onderzoekers aan de Radboud Universiteit, Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen zijn dit project gestart om via crowdsourcing historische doodsoorzaken over heel Nederland toegankelijk te maken. Doodsoorzaken.nl biedt zo een schat aan informatie voor historici, epidemiologen en andere onderzoekers, voor analyses van de epidemiologische transitie, de impact van maatschappelijke ontwikkelingen, en patronen van ongelijkheid in gezondheid en sterfte door cholera, tuberculose en andere ziektes die Nederland in de 19e en vroege 20e eeuw teisterden.
Met de website Doodsoorzaken.nl wil de projectgroep van de doodsoorzakenregisters en doodsbriefjes van Nederlandse steden (en dorpen) interessante datasets maken. Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen via het platform Het Volk aan de slag met het indexeren van de bronnen en lid worden van de Citizen Science Community for the History of Health.
Met de datasets die uit die indexeringsprojecten ontstaan, kan interessant onderzoek naar sociale ongelijkheid in sterfte worden gedaan. Ook amateurhistorici kunnen met de data aan de slag en stamboomonderzoekers kunnen er de doodsoorzaak van hun familieleden in opzoeken. Alle datasets worden namelijk openbaar beschikbaar.
Doodsoorzaken.nl start nu met pilotprojecten rondom de steden Haarlem en Zwolle. Voor Zwolle is er een doodsoorzakenregister bewaard gebleven voor de periode 1865-1923 bij Collectie Overijssel. Je kunt als vrijwilliger via Het Volk aan de slag gaan met het indexeren van een of beide doodsoorzakenregisters.
Zowel de registers van Haarlem als die van Zwolle bevatten uiteenlopende gegevens. Niet alleen namen, de doodsoorzaak, overlijdensdatum en -plaats, maar ook gegevens zoals de burgerlijke staat, de straat, wijk en het huisnummer. Enerzijds is het dus een flinke uitdaging om dit allemaal te indexeren, anderzijds levert het ook enorm veel interessante informatie op.
Meedoen met dit project is heel eenvoudig. Registreer je via de website van Het Volk en ga aan de slag met het indexeren van de registers. Op Doodsoorzaken.nl vind je de handleidingen en het forum waarop je met andere vrijwilligers en het projectteam kunt communiceren.