Zoek je je eigen echtscheidingspapieren? Of zoek je deze documenten voor een historisch onderzoek? Bij Collectie Overijssel vind je de archieven van de rechtbanken in Overijssel van vóór 1990. Lees hier welke soorten papieren er zijn en hoe je ze kunt inzien.
We kunnen alleen een kopie van het vonnis opsturen als je dit nodig hebt voor een juridische procedure. Bijvoorbeeld om nabestaandenpensioen te regelen. Zo vraag je een kopie van jouw echtscheidingsvonnis aan:
Stuur de volgende gegevens naar info@collectieoverijssel.nl:
Vraag je de kopie aan voor iemand anders? Stuur dan ook de volgende gegevens aan ons op:
Als we alle gegevens hebben ontvangen zoeken we het echtscheidingsvonnis op. We versturen een scan via email. Dit is gratis.
In het echtscheidingsconvenant staan afspraken tussen twee ex-partners. Bijvoorbeeld over geld, kinderen en pensioen. Het echtscheidingsconvenant is niet bewaard in het archief van de rechtbank. Ben je op zoek naar je echtscheidingsconvenant? Neem dan contact op met de advocaat of de notaris die bij je scheiding betrokken was. Als je notaris is gestopt, kun je de opvolger zoeken in het opvolgersarchief.
Bij een echtscheidingsvonnis zit soms ook een proces-verbaal. Dat is een verslag van wat er in de rechtszaak gezegd werd. Soms zijn er ook nog bijlagen met brieven of rapporten. Alle stukken jonger dan 75 jaar zijn vanwege privacy beperkt openbaar. Je kunt ze dus niet zomaar bekijken.
Wij kunnen voor je uitzoeken of er van jouw echtscheiding een proces-verbaal en bijlagen zijn bewaard. Stuur ons een mail met daarin de volgende gegevens:
Wij mogen het proces-verbaal niet aan je opsturen. Als we deze stukken hebben gevonden, kun je wel een aanvraag doen om ze in te zien in onze studiezaal in Zwolle. Je mag dan aantekeningen maken, maar geen foto’s nemen.
Als je de echtscheidingspapieren van iemand anders wilt inzien, moet je bewijzen dat je toestemming hebt van de personen die in de papieren voorkomen. Of je moet kunnen bewijzen dat deze personen al zijn overleden.
Rechtbankarchieven die ouder zijn dan 75 jaar zijn openbaar. Je kunt zelf stukken uit dit archief aanvragen en je mag er ook foto’s van maken. Hoe je zelf echtscheidingspapieren kunt vinden in oudere rechtbankarchieven, lees je hieronder. Informatie over rechtspraak vóór 1811 vind je in oud-rechterlijke archieven.
Echtscheidingszaken tussen 1811 en 1838
In deze periode deed de Rechtbank van Eerste Aanleg uitspraak over echtscheidingen. Hiervan waren er drie in Overijssel: Zwolle, Deventer en Almelo. De echtscheidingszaken bij de Rechtbank van Eerste Aanleg kun je hier vinden:
Echtscheidingszaken vanaf 1838
In 1838 werd het rechtssysteem hervormd. De Rechtbanken van Eerste Aanleg heten voortaan ‘arrondissementsrechtbanken’. De arrondissementsrechtbanken hebben eigen archieven. De arrondissementsrechtbank van Deventer werd in 1877 opgeheven. Deze archieven beslaan een lange periode. In die periode zijn er wijzigingen geweest in de ordening van dossiers. Niet alles is bewaard. Daarom moet je soms op verschillende plekken zoeken in het archief om echtscheidingspapieren te vinden. Tip: kijk altijd eerst goed of er registers zijn op naam of datum.