Doorgaan naar de inhoud

In deze zoekwijzer zetten we de belangrijkste bronnen voor je op een rij. Zo kun je snel aan de slag met het zoeken naar je Overijsselse voorouders!

Wat moet ik doen als ik wil beginnen met stamboomonderzoek?

Als je wilt beginnen met stamboomonderzoek, zorg dan dat je eerst de (volledige) namen van je grootouders op papier hebt staan. Nog beter is om ook de namen van overgrootouders te weten. In verband met regels rondom openbaarheid kun je namelijk niet altijd de meest recente gegevens bekijken. Vraag binnen de familie naar de namen en vraag daarbij ook of bekend is in welke plaats deze personen geboren, getrouwd of overleden zijn. In dit handige document lees je hoe je alvast een stappenplan kunt maken voor je onderzoek.

Welke bronnen kan ik raadplegen als ik net begin met stamboomonderzoek?

In Nederland is het relatief eenvoudig om te zoeken naar voorouders tot het jaar 1811. In dat jaar voerde Napoleon namelijk de burgerlijke stand in. Dat betekent dat van iedereen in een register werd bijgehouden wanneer je werd geboren, ging trouwen of overleed.

 

Wil je verder zoeken naar personen van vóór 1811? Dan ben je afhankelijk van de administratie van de kerk. In de doop-, trouw-, en begraafboeken hielden kerkgemeenschappen een administratie bij voordat de burgerlijke stand bestond.

De bevolkingsregisters zijn ook een belangrijke bron als je begint met je onderzoek. Dit is een gemeentelijke administratie waarin je de gezinssamenstelling kunt lezen (wie samen in één huis woonden) en ook de adressen en verhuizingen van je voorouders kunt vinden. Vanaf 1850 waren gemeenten verplicht om deze administratie bij te houden.

Lees verder in de zoekwijzers over deze bronnen:

Je kunt tegenwoordig al veel namen en data online vinden zonder dat je naar het archief hoeft te komen. In de meeste gevallen kun je zoeken in indexen. Dat zijn lijsten met namen uit de verschillende bronnen, overgetypt door vrijwilligers. De Overijsselse indexen vind je onder andere op WieWasWie.nl en onze eigen website.

Tot slot kan de website www.delpher.nl ook een interessant startpunt zijn voor je onderzoek. Op deze website kun je oude gedigitaliseerde kranten doorzoeken. In de kranten vind je bijvoorbeeld advertenties (voor als je voorouders een bedrijf hadden), aankondigingen vanuit de burgerlijke stand (ook recenter) en overlijdensadvertenties.

Verder zoeken

Alle bovengenoemde bronnen zijn belangrijk om namen, woonplaatsen, eventueel beroepen en geboorte-, huwelijks- en overlijdensdata te weten te komen. Maar het kan zijn dat je graag meer wil weten. Bijvoorbeeld over het bezit van je voorouders. In dit geval verwijzen we je graag door naar de volgende bronnen:

 

  • Notarieel archief bevat informatie over bezittingen, zoals testamenten, boedelbeschrijvingen, koop- en verkoop. Lees onze zoekwijzer notarieel archief.
  • Wil je weten in welke wijk ze woonden of hoe hun huis eruitzag? Kijk dan in de zoekwijzer Hoe vind ik een gebouw? voor tips voor je zoektocht.
  • Het boek Overijsselaars gezocht, geschreven door Jan ten Hove, geeft een mooi overzicht van alle bronnen die je bij stamboomonderzoek kunt gebruiken. Let op: het boek is geschreven in 1999, dus er is intussen al veel meer digitaal in te zien op onze website.

Hoe sla ik al mijn gevonden gegevens op?

Wanneer je gaat beginnen met je stamboomonderzoek is het verstandig om alle gevonden informatie goed vast te leggen. Zo voorkom je dat je het overzicht kwijtraakt. Op deze pagina lees je meer over de verschillende systemen die je daarvoor kunt gebruiken. Tip: noteer niet alleen de namen en data maar ook waar je dit gevonden hebt, zodat je het later weer kunt terugvinden.

Forum

Op ons forum bevinden zich enthousiaste onderzoekers die elkaar graag op weg helpen. Loop je vast met je onderzoek, heb je advies nodig of kan jij juist anderen helpen? Plaats dan eens een bericht op het forum.