Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Regesten Overijssel

Regesten Overijssel ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Zoeken in Regesten

U kunt zoeken

- door alle tekstvelden (zoeken)
- op datum (uitgebreid zoeken)

Belangstelling?
De originele stukken kunnen in de studiezaal van het Historisch Centrum Overijssel worden ingezien.

Om te kunnen aanvragen, noteer:
- naam van het archief (eventueel toegangsnummer)
- inventarisnummer: het inventarisnummer staat in het NB of in de tekst van het regest (meestal tussen haakjes). Soms is er een apart veld inventarisnummer waarop u kunt doorklikken

Meer weten?
Een regest is een korte samenvatting van een brief/akte met datum en namen van afzender en geadresseerde. Regesten worden over het algemeen alleen gemaakt van brieven/akten van vóór 1500. Lang niet alle brieven/akten zijn op die manier beschreven. Persoonsnamen worden weergegeven in de spelling waarin ze in de akte voorkomen. De regesten zijn afkomstig uit de toegangen op oudere bestuursarchieven en diverse huis- en familiearchieven. Het aantal groeit nog steeds.

beacon
1.871  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
 
 
Inventaris
1. Erve Leemgraven
1.2. Inventaris
1.2.4. Regesten
Regest
5 Roloff Sconecamp als leenheer oorkondt, dat een "komenscup" (koopmanschap) is geschied in dier voege, dat Agnesa, weduwe van Egbert van Rechteren, schout ter Heyne, met de gebroeders Henrick van Rechteren, heer van Almelo, Zeyger van Rechteren en Johan van Rechteren als voogden der minderjarige kinderen van Agnesa, heeft verkocht aan Geerdt Bertering te Zwolle, ten behoeve van wijlen Johan ten Leemgraven en diens vrouw Aleidt, de twee delen van de tienden grof en smal van dess Vosses goed, Remmering en den Leemgraven, waarna wijlen 's oorkonders vader Johan Sconecamp met goedvinden van zijn vrouw het derde deel heeft verkocht; dat nu voor Roloff Sconecamp als leenheer zijn verschenen de weduwe Van Rechteren voornoemd met haar broer Hermen ter Kemmenade als momber en tevens gemachtigde van de voogden voornoemd, die van de twee delen der tienden opdracht hebben gedaan aan de leenheer, die in aanwezigheid van de Utrechtse leenmannen Otto van Vylsteren en Lubbert Blanckvordt heeft beleend Henrick van Vylsteren ten behoeve van Aleit, weduwe ten Leemgraven (aangezien Aleit niet "gelodet" is en daarom Henrick van Vylsteren in haar plaats had gesteld) met alle drie delen der tienden.. 1549 april 1 (maendages na Letare)

Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
 
 
 
 
 
Inventaris
6. Regestenlijst
6.3. Regesten
Regest
9 regest Ecbertus, ridder, heer van Almelo, verklaart zijn testament te maken, waarbij hij aan zijn beide oudste zoons Arnoldus en Henricus, kinderen van hem en wijlen Agnes de Sulen, het kasteel (castrum) in Almelo c.a. vermaakt
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
 
 
 
 
 
Inventaris
6. Regestenlijst
6.3. Regesten
Regest
953A regest Ghoessen van Raesfelth, drost van Twenthe, verklaart dat hij aan Henrick van Rechteren, heer tot Almelo, en zijn vrouw Walrave van Rossum het recht van lossing met 72 daalders heeft verleend van de jaarlijkse rente van een half vat boter die door Henrick's voorouders waren verkocht uit de boterpacht op Almellervhenne.
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle
 
 
 
 
 
Inventaris
6. Regestenlijst
6.3. Regesten
Regest
199A regest Egbert, jonker tot Almeloe, Elysabet van Voerst, jonkvrouwe tot Almeloe, en hun zoons Johan en Wolter verklaren dat zij hebben verkocht en ten overstaan van Herman van Twyckeloe, ambtman van Twente, opdracht hebben gedaan aan Roleve Begher, priester, van het vrij eigen goed Dyrkyng, gelegen in de buurschap Alberge in het kerspel Otmersem, in het bijzijn van de gerichtslieden Otto Mumme en Johan van Blanckenvorde.
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle