Doorgaan naar de inhoud
Uw zoekacties: Erven Leemgraven te Gramsbergen 1493-1964 en Leferink en Pet...

0402 Erven Leemgraven te Gramsbergen 1493-1964 en Leferink en Peters te Markelo 1680-1954 ( Collectie Overijssel locatie Zwolle )

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Erve Leemgraven
1.2. Inventaris
1.2.4. Regesten
5 Roloff Sconecamp als leenheer oorkondt, dat een "komenscup" (koopmanschap) is geschied in dier voege, dat Agnesa, weduwe van Egbert van Rechteren, schout ter Heyne, met de gebroeders Henrick van Rechteren, heer van Almelo, Zeyger van Rechteren en Johan van Rechteren als voogden der minderjarige kinderen van Agnesa, heeft verkocht aan Geerdt Bertering te Zwolle, ten behoeve van wijlen Johan ten Leemgraven en diens vrouw Aleidt, de twee delen van de tienden grof en smal van dess Vosses goed, Remmering en den Leemgraven, waarna wijlen 's oorkonders vader Johan Sconecamp met goedvinden van zijn vrouw het derde deel heeft verkocht; dat nu voor Roloff Sconecamp als leenheer zijn verschenen de weduwe Van Rechteren voornoemd met haar broer Hermen ter Kemmenade als momber en tevens gemachtigde van de voogden voornoemd, die van de twee delen der tienden opdracht hebben gedaan aan de leenheer, die in aanwezigheid van de Utrechtse leenmannen Otto van Vylsteren en Lubbert Blanckvordt heeft beleend Henrick van Vylsteren ten behoeve van Aleit, weduwe ten Leemgraven (aangezien Aleit niet "gelodet" is en daarom Henrick van Vylsteren in haar plaats had gesteld) met alle drie delen der tienden.. 1549 april 1 (maendages na Letare)

0402 Erven Leemgraven te Gramsbergen 1493-1964 en Leferink en Peters te Markelo 1680-1954
Inventaris
1. Erve Leemgraven
1.2. Inventaris
1.2.4. Regesten
5
Roloff Sconecamp als leenheer oorkondt, dat een "komenscup" (koopmanschap) is geschied in dier voege, dat Agnesa, weduwe van Egbert van Rechteren, schout ter Heyne, met de gebroeders Henrick van Rechteren, heer van Almelo, Zeyger van Rechteren en Johan van Rechteren als voogden der minderjarige kinderen van Agnesa, heeft verkocht aan Geerdt Bertering te Zwolle, ten behoeve van wijlen Johan ten Leemgraven en diens vrouw Aleidt, de twee delen van de tienden grof en smal van dess Vosses goed, Remmering en den Leemgraven, waarna wijlen 's oorkonders vader Johan Sconecamp met goedvinden van zijn vrouw het derde deel heeft verkocht; dat nu voor Roloff Sconecamp als leenheer zijn verschenen de weduwe Van Rechteren voornoemd met haar broer Hermen ter Kemmenade als momber en tevens gemachtigde van de voogden voornoemd, die van de twee delen der tienden opdracht hebben gedaan aan de leenheer, die in aanwezigheid van de Utrechtse leenmannen Otto van Vylsteren en Lubbert Blanckvordt heeft beleend Henrick van Vylsteren ten behoeve van Aleit, weduwe ten Leemgraven (aangezien Aleit niet "gelodet" is en daarom Henrick van Vylsteren in haar plaats had gesteld) met alle drie delen der tienden.. 1549 april 1 (maendages na Letare)

NB:
Origineel charter, inv. nr. 132; met de uithangende zegels van Hendrik van Rechteren en Hermen ter Kemnade; die van de oorkonder en Johan van Rechteren zeer beschadigd, dat van Zeyger van Rechteren verloren. Charter C6286, bergnr. 6545..
Organisatie: Collectie Overijssel locatie Zwolle

Kenmerken

Datering:
1493 - 1964
Omvang archiefblok:
1 18 foto's meter(s)
Voorwaarden voor raadpleging en gebruik:
Deels beperkt openbaar. Voor inzage van stukken is schriftelijke toestemming vereist van de eigenaar
Opmerkingen:
Tot dit archiefblok behoorde aanvankelijk ook het archief van erve Waterink te Bergentheim. Dit archief is in 2013 overgedragen aan het Gemeentearchief Hardenberg
Toegang:
Halfman, C.Z., Erven Leemgraven te Gramsbergen 1493-1964 en Leferink en Peters te Markelo 1680-1954, 1493 - 1964, Zwolle (1989).
Categorie:
Archiefvormer(s):